Hulp en advies over Kinderzitje fiets | Kinder stoel

Kinderen op de fiets vervoeren kan gevaarlijk zijn. Ze kunnen van de fiets vallen of voetjes en/of handjes kunnen bekneld raken tussen de spaken. Daarom is het verplicht voor kinderen om vervoerd te worden in een kinderzitje op de fiets. Maar waar moet je op letten als je een fietsstoeltje aanschaft?

Verschillende soorten kinderzitjes

Het hangt van de leeftijd af welk stoeltje geschikt is voor uw kind.
Er zijn twee soorten:

  • Kinderzitje voorop. Geschikt tot 15 kilo.
  • Kinderzitje achterop. Vanaf 15 kilo tot 25 kilo.

Als het kind zelfstandig kan zitten gedurende een half uur, mag het vervoerd worden in een kinderzitje op de fiets. Dit is ongeveer vanaf 9 maanden.
Tot ongeveer drie jaar kunnen kinderen vervoerd worden in een stoeltje vóór op de fiets. U kunt nog makkelijk over uw kindje heenkijken en zo de weg in de gaten houden, maar u heeft ook zicht op het kind.
Als het kind zwaarder is dan 15 kilo, zijn er fietsstoeltjes om achterop de fiets te bevestigen. Zo zal het sturen makkelijker gaan en uw kind zit goed beschermd achter uw rug.

Eisen aan de fiets

Het is belangrijk om de fiets mee te nemen als er een zitje aangeschaft gaat worden. Niet elk zitje past op elke fiets. Ook moet het stuur sterk genoeg zijn om een voorzitje te kunnen dragen. Belangrijk is dat het zadel van de fiets laag genoeg staat, om met uw voeten snel bij de grond te kunnen komen, mocht het nodig zijn. Het belangrijkste is dat de spaken afgeschermd zijn, zodat uw kind nooit met zijn voeten tussen de spaken kan komen. Bescherm ook de veren van het zadel, zodat er geen vingertjes bekneld kunnen raken.

Eisen aan het kinderzitje

Het beste is een fietsstoeltje met een keurmerk te kopen, die zijn van hoge kwaliteit en zeker veilig. TNO controleert de zitjes of ze voldoen aan de strenge Europese eisen. Dan krijgt het de norm EN 14344. Dit is te vinden op de achterkant van het kinderzitje. Waar voldoet een goed kinderzitje aan?

Een hoge en stevige rugleuning voor het kinderzitje achter op de fiets en armleuningen die voldoende steun geven. Voor het zitje vóór op de fiets mag de rugleuning niet te hoog zijn, want uw zicht mag niet belemmerd worden, maar het moet minimaal 16 centimeter hoog zijn en de armleuningen 10 centimer. Het zitje achterop de fiets heeft een rugleuning van minimaal 38 ½ centimeter. De armleuningen zijn ook hier 10 centimeter hoog.
Er zijn zitjes waarbij de rugleuning in hoogte versteld kan worden of achterover gezet zodat het kindje liggend vervoerd kan worden.

  • Voetensteuntjes met spaakafscherming en riempjes om de voetjes vast te zetten. Let er op dat de voetensteuntjes verstelbaar zijn, zodat ze mee kunnen groeien met uw kind.
  • Driepuntsgordel, die ook versteld kan worden.
  • Geen scherpe hoekjes of randen, waar het kind zich aan kan bezeren.
  • Zacht zitgedeelte. Het moet comfortabel zijn voor het kind ook voor langere afstanden.

De veiligheid van het kind is het belangrijkst. Het beste is daarom een nieuw zitje te kopen. Bij een tweedehands zitje voor de fiets is het niet zeker of het wel voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Ook kan het stoeltje beschadigd zijn door veelvuldig gebruik of een ongeluk, waardoor de veiligheid afneemt.

Merken van fietsstoeltjes

Een erg populair merk van fietsstoeltjes is Bobike. Andere merken zijn: GMG, Qibbel, Okbaby, Steko, Polisport, Hamax en Römer.
Een veilig kinderzitje voor op de fiets kost rond de 50 euro.

 
Copyright 2009 - 2021 | kinder-stoel.info